Basso Kotona

Wissin & Basson temput

17.16Anni

Mä en ehkä voi syyttää muuta kuin omaa laiskuuttani ja saamattomuuttani siinä ettei Basso osaa kuin muutaman tempun. Mulla on monta temppuidolia bordercollieiden ja muiden paimenten joukossa ja ajatustasolla olen opettanut Bassolle jo montakin temppua, mutta varsinaiseen toteutukseen ei ole päässyt kovinkaan moni...

Basso Istu
 Maahan
 Seiso
Arvatkaa vaan oliko hankala saada se pysymään seisomassa kun se on tottunut että pidän namia (tai tyhjää namikättä) sen kuonon edessä jolloin se pysyy paikoillaan. Kuten Oskarin temppujen kohdalla mainitsin, minulla ei ollut kuvausassistenttia, joka olisi räpsinyt otoksia puolestani. Sen sijaan pistin Basson seisomaan, sanoin odota ja laskin herkut maahan. Sitte äkkiä kameran kanssa hieman kauemmas jotta koko koira mahtui kuvaan ja räpsräps. Aika monta kertaa pylly läiskähti maahan ennen kuin sain kuvan otettua, mutta siinäpähän taas näkee että harjjoittelua kaivattaisiin vielä vaikka kuinka paljon.

En tiedä huomaako sitä näistä Basson kuvista, mutta se oli viime viikolla kipeänä ja oksensi ruokansa. Se on ihan luuviulu. Kylkiluut ja lonkkaluut näkyy sekä selkärankakin osittain. Meillä on nyt Basson lihotuskuuri käynnistymässä tohinalla, kun madotettiin ja huomattiin ettei sillä ole matoja viemässä ruokaa. Basso sai Nutri-plus geeliä, raejuustoa, rahkaa, kermaviiiliä sekä ranskankermaa. Nyt ostettiin jauhelihaa kaveriksi ja tarkoitus olisi hakea vielä joku ekstrarasvainen lihapötkö tai jotain jotta saataisiin vähän lihaa luitten päälle.
Niin ja siis luulen että laihtuminen alkoi kun vaihdettiin ruokaa eikä osattu antaa oikeanlaista annosta tuolle duracelille. Se kuluttaa pörräämällä varmaan aika paljon :D

Niin ja niihin temppuihin vielä. Basso osaa vielä yhden tempun minkä meinasin ensin unohtaa kokonaan. Harjoiteltiin tasapainoa pienen korin päällä seisomalla. Naksuttelemalla ensin yhdestä, sitten kahdesta, kolmesta ja neljästä jalasta korin päällä. Aika nopeasti hiffasi pikku-ukko juonesta kiinni ja nyt siellä keikutaan ihan helposti. Syy miksi tästä ei ole (vielä, toivottavasti joskus) kuvaa on se, että kori sijaitsee porukoiden luona eikä mulla ole täällä mitään niin pientä että tempun voisi toistaa.

No mitäs Wissi sitten osaa. Saatatte yllättyä, sillä Wissi osaa Istua! ja mennä maahan.

 Wissin taidonnäytteet

Wissin oma bravuuri on tuosta ainaisesta venyttelystä napattu kumarra. Sitä Wissi tarjoaa mielellään niin että ensin etupää maahan ja ylös ponkaistaan oikain kunnolla ilmaan. Se on ihan selkeästi neidin lempitemppu ja naksuttelemalla se on haettu. Wissin kanssa on harjoiteltu myös korin päällä taiteilua mutta se on vaiheessa, koska me jumituttiin kolmen jalan kohdalle.


 Wissi hästää muutenvain
 Tassu!

Wissi tykkää kovasti tehdä temppuja ja se tarjoaa niitä oikein mielellään peräjälkeen, monta kertaa, koko ajan. Wissi osaa myös kosketuskepin, tai ainakin ollaan sitä joskus harjoiteltu...

Ja koska unohdan koko ajan kirjoittaa sen niin kirjoitan tänne loppuun. Oskarin maahan ja istu on opetettu perinteisesti houkuttelemalla, kuten myös Wissille. Olen kuitenkin parantanut vauhtia opettamalla naksuttimella uudelleen maahanmenon sekä Wissille että Oskarille. Basson istu ja maahan on naksuteltu ja ainakin osittain niiden vauhdin ja varmuuden on pakko tulla siitä naksuttelusta. Se on ihan mahtava raketti kun se kopsahtaa maahan. Naksuttelun ja sheippaamisen (ja mitä niitä nyt on kun en osaa hienosti sanoa) teho kouluttamisessa on kyllä huomattu täällä päin, mutta omaa laiskuuttahan se on kun ei jaksa opettaa kaikkea alusta loppuun niinkuin on hyväksi havaittu.

Ehkä voisin varovaisesti heittää haasteen itselleni: Opeta kaikille kolmelle koiralle yksi uusi temppu naksuttelemalla. Kaikille sama temppu.

Tähän voisin vielä lisätä että Basso siis tekee kaiken tosi salamana ja nappaa aika hyvin sen mitä haluan sen tekevän. Oskari hämmentyy hyvin helposti ja sen kanssa saa mennä todella hitaasti ettei se lopeta kokonaan uusien asioiden tarjoamista. Wissi taas on jotain siltä väliltä. Se tarjoaa nopeasti kaikkia osaamiaan asioita, mutta on mielestäni aika helppo kuitenkin saada huomaamaan että halutaankin jotain uutta.

Toivoisinkin ideoita itseä viihdyttävästä eikä liian monesta osasta koostuvasta tempusta! Vielä sen verran voisin lisätä että ajattelin kirjoittaa sitten tarkemmin tempun opettamisen haasteista kunkin koiran kohdalla sekä siitä kuka oppi nopeiten ja (jos huomaan) mitä virheitä itse tein opetuksen aikana.

You Might Also Like

0 Jälkeä kirjassa

Flickr Images

Yhteydenottolomake