Basso

Kääpiöpinserin pesintärauha

22.41Anni

Kaikille kääpiöpinserien ja muiden pesäkoirien omistajille:


Kulje huoneistossa varoen, jos tiedät että alueella esiintyy pesäkoiria, yksittäin tai jopa laumoissa. Näiden harmittomien karvakorvien pesärauhaa ei sovi häiritä turhaan, jos kello on.. ihan mikä tahansa aika päivästä/viikosta/kuukaudesta/vuodesta.


Kokeneemmat pesäkoirien omistajat osaavat jo ennakoida mistä pesäkoiran löytää minäkin vuorokauden aikana eikä näin suureen varovaisuuteen ole tarvetta.

Pesäkoiran löytää helpoiten pehmeistä peitoista, viltistä, tyynykasasta tai mistä tahansa muokattavasta ja ainakin jollain tavalla hautautumista auttavasta ympäristöstä. Pesän läheisyydessä on syytä käyttäytyä rauhallisesti, jottei häiritsisi pesäkoiran unta. Myös tyhjiksi oletetuista pesistä on yllättäen löytynytkin uninen pesäkoira.


Jos pesäkoiran haluaa välttämättä herättää ja siirtää sitä tai jopa viedä sen ulos, tulee toimia seuraavalla tavalla:
Koiran viereen tulee köllähtää ja puhella sille rauhallisella äänellä. Pesän päälle rojahtamista tulee välttää viimeiseen saakka, sillä kiukkuinen pesäkoira on.. noh, kiukkuinen. Hienoisesti silmiään availevaa pesäkoiraa voi silitellä rennosti ja kertoa sille mitä mukavaa on luvassa, kun pesästä sopii kömpiä ulos. Jos kuitenkin näyttää siltä, että pesäkoira jatkaa mieluummin uniaan, tulee pesäkoira peitellä paremmin ja antaa sen jatkaa unia, tai hakea houkuttimeksi pala makkaraa tai vähintäänkin juustoa.

Pesäkoiria tapaa myös paikoista, joissa niillä ei ole mahdollisuutta peitellä itseään, mutta pehmeä alusta houkuttaa niitä paikalle. Tällöin voi esiintyä (omistajalla/muulla alustalla) jäsenten puutumista, kovaa pissahätää (kun pesänä oleminen on jatkunut pidempään) sekä nälkää. Tällöin tilanne tulee hoitaa kuten edellä jo mainittu ja luvata pesäkoiralle makkaraa siitä hyvästä, että se malttaa herätä ja vaihtaa pesäpaikkaa.




Usein pesäkoiran tunnistaa jo pentuna. Se alkaa hakeutua lämpimiin ja luolamaisiin tiloihin jo pienenä, sekä harjoittelee petaamista. Pienet pesäkoirat ovat erityisen herkkiä onnettomuuksille, sillä ne eivät välttämättä vielä tiedä mihin pesä kannattaa tehdä. Tällöin ne saattavat joutua tallatuiksi tai joku suurempi lajitoveri yrittää viedä niiden pesäpaikan.

Vanhempikin yksilö voi oppia pesäkoiran tavoille ja tällaiseen muutokseen tulee varautua riittävillä pesäpaikkamateriaaleilla jos viittaavaa käytöstä alkaa esiintyä. 


Omasta lämmönsäätelystään pesäkoira pitää itse huolen. Vaikka joskus näyttää siltä, että pesäpaikan lämpötilan on täytynyt nousta jo liiaksi tai luulet että pesäkoiran happi alkaa loppua, älä huoli. Loppujen lopuksi pesäkoira aina huolehtii edes osan raajoistaan pesän ulkopuolelle kun viilennykseen on tarvetta.


Mitä tehdä, kun pesäkoira on ehtinyt sänkyyn ennen minua?

Pesäkoiraa tulee lähestyä samalla tavalla kuin aiemmin on kuvailtu. Jos pesäkoira makaa peittosi päällä, voit yrittää houkutella sen siirtymään viereesi. Yleensä pesäkoira ei voi vastustaa lisälämmitystä, joten siirtyminen voi mennä hyvinkin sujuvasti. Kun pesä omistajan vatsaa/polvitaivetta/kaulaa vasten on valmis, tulee loppuyö maata mahdollisimman liikkumatta, jottei häiritse pesäkoiran yörauhaa.


Pesäkoiran pesintärauha kestää 365 päivää vuodessa, karkausvuonna hieman enemmän. 



You Might Also Like

2 Jälkeä kirjassa

Flickr Images

Yhteydenottolomake